„Big Brothers Big Sisters“ kviečia savanorius teikti vaikams emocinę paramą

Autorius Darbuotoja Milda on lapkričio 23, 2022 Naujienos su Nėra komentarų

 

BBBS2

Savanoriškos mentorystės programa „Big Brothers Big Sisters“, veikianti Vilniuje ir Klaipėdoje, šiais metais startuoja Jonavoje ir kviečia prisijungti norinčius savanoriauti – tapti draugais vaikams ir paaugliams.

 

Vaikai jaučiasi vieniši ir nereikalingi

 

Vaikai ir paaugliai vis dar jaučia pandemijos sukeltas pasekmes: vienišumą dėl ribojimų nutrūkus socialiniams kontaktams, dėl patirto nerimo ir dabar gali būti juntamas liūdesys, uždarumas, nereikalingumo jausmas. Sunkią emocinę būseną ne vienam pagilino karas Ukrainoje ir šeimose juntama įtampa dėl ekonominio nestabilumo.

 

„Nesulaukę emocinės paramos ar psichologinės pagalbos, vaikai ir paaugliai pandemijos ir karo sukeltas pasekmes psichinei sveikatai gali jausti labai ilgai. Tai veda link depresijos, save žalojančio elgesio, alkoholio ir psichotropinių medžiagų vartojimo, priklausomybės nuo virtualaus pasaulio bei kito destruktyvaus elgesio. Tad labai svarbu, kad vaikai ir paaugliai neliktų vieni su savo problemomis“, – sako Paramos vaikams centre, Vilniuje, veikiančios programos „Big Brothers Big Sisters“ vadovė, psichologė Vaida Gabė.

 

Šiuo sudėtingu laikotarpiu Paramos vaikams centras įgyvendina programos plėtrą, finansuojamą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, ir vaikams emocinę paramą teiks savanoriai ne tik Vilniuje bei Klaipėdoje, bet ir Klaipėdos rajone, Šiauliuose, Jonavoje, Kelmėje.

 

Įveikti sunkumus padeda savanoriai

 

„Big Brothers Big Sisters“ savanoriai padeda vaikams ir paaugliams nesijausti vienišais, skirti laiko pomėgiams, patenkinti bendravimo poreikį ir sumažinti įtampą. Išklausančio ir suprantančio draugo vaikams taip pat labai reikia skiriantis tėvams, šeimai persikėlus gyventi į kitą miestą ar vaikui pakeitus mokyklą, išgyvenant netektį, susirgus artimajam ar išgyvenant kitus sunkumus.

 

Savanoris/-ė mažiausiai metus individualiai bendrauja su 7 – 14 metų vaiku ar paaugliu. Draugai/-ės susitinka kartą per savaitę ir kartu praleidžia ne mažiau dviejų valandų. Eidami/-os kartu sportuoti, į kiną ar teatrą, susitikę arbatos puodeliui, gamindami/-os maistą ar užsiimdami/-os kitomis abiems patinkančiomis veiklomis, kalbasi jiems/joms svarbiomis temomis.

„Šiuose susitikimuose kuriama draugystė ir pokalbis – svarbiausia, nes vaikas gali atvirai pasikalbėti apie tai, kas jį neramina, gąsdina ar džiugina ir sulaukti palaikymo, būti išklausytas bei suprastas. Tai padeda vaikams mokytis kalbėtis apie sunkumus, labiau pasitikėti savimi ir kitais, suprasti savo ir artimųjų jausmus, patirti smagių akimirkų ir pasisemti įkvėpimo. O savanoriui/-ei – tai prasmingai praleistas laikas ir jausmas, kad padeda vaikui tobulėti, rodo tinkamą kryptį, moko džiaugtis gyvenimu“, – sako V.Gabė.

 

Prisijungti prie „Big Brothers Big Sisters“ savanorių gali visi/-os nuo 18 metų, nepriklausomai nuo išsilavinimo, profesinės veiklos, šeiminės padėties; turintys/-ios laiko kiekvieną savaitę dvi valandas praleisti su vaiku; norintys/-ios baigti savanorių mokymus.

Kontaktai: Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centras – 8 621 82008, kristina.verseckiene@gmail.com

Daugiau informacijoshttps://bit.ly/3EnxTUJ 

 

- – -

 

Apie Paramos vaikams centrą

Tai nevyriausybinė organizacija, nuo 1995 m. teikianti psichologinę, socialinę, teisinępagalbą šeimoms ir vaikams, išgyvenantiems psichologinius sunkumus. Vykdomos programos: „Big Brothers Big Sisters“, „Antrasžingsnis“, „Vaikystė be smurto“, Pozityvi tėvystė“, „Tėvų linija“. Daugiau informacijos: www.pvc.lt

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

į viršų